Čvn 17, 2015 / publikoval weskomfort / Žádné komentáře

Karel Průša Vinařství Na Soutoku

web

www.nasoutoku.cz

telefon

+420 519 327 450

mail

karel.prusa@nasoutoku.cz

mapa

Lanžhotská 27

690 02 Břeclav

O Vinařství Na Soutoku

Ing. Karel Průša, CSc. a syn Ing. Karel Průša ml.Vinařství Na Soutoku je rodinné vinařství, které v roce 2011 založil Ing. Karel Průša, CSc.. Profesně se zabývá vínem z výrobního i výzkumného hlediska již od roku 1972 a v jeho šlépějích pokračuje i syn Ing. Karel Průša ml., který je v rodinném vinařství výrobním technologem.

 

Projekt Vinařství Na Soutoku

Poloha výrobního zázemí, která vinařství zajišťuje dobrý přístup do všech čtyř moravských vinařských podoblastí, byla silnou inspirací a hlavní myšlenkou, se kterou Ing. Karel Průša vytvořil naprosto unikátního projekt. Nejlépe jej vystihují tato slova:

„Originální bohatství a krása moravské přírody z jejích čtyř vinařských podoblastí přenesené do jedné unikátní řady vín.“

Kolekci Vinařství Na Soutoku tvoří vína nejvýznamnějších moravských odrůd pěstovaných v těch vinicích, jež jsou pro jejich pěstování typické až vyhlášené, a mají pro danou odrůdu ideální podmínky.

Vinařství Na Soutoku kolekce červených vínVinařství například zpracovává hrozny Ryzlinku Vlašského pocházejícího z vinic Mikulovského regionu, který je pro pěstování nejlepších moravských „vlašáků“ nejvhodnější. Podobně zpracovává hrozny odrůdy Sauvignon ze Znojemska, Ryzlink rýnský ze Bzenecka, André a Chardonnay z Velkopavlovické podoblasti atd.. Díky ideální poloze města Břeclav je možné převézt většinu nasbíraných hroznů z vinice přímo do vinařství za dobu kratší než 20 minut. Hrozny nakupované na Znojemsku, kdy trvá doprava déle, jsou do vinařství převáženy chladírenskými vozy, aby jejich kvalita cestou nijak neutrpěla.

Zpracování pečlivě vybraných hroznů probíhá co nejrychleji a nejšetrněji. Technologické vybavení, kompletně pořízené v roce 2011, představuje tu nejmodernější vinařskou technologii, která se pro výrobu vína používá. Samotný způsob výroby je založen na kombinaci tradičních postupů, zvyků a tradic výroba vína na Moravě, s nejmodernějšími postupy používanými ve světě. Pří zpracování hroznů používají například technologii chlazení rmutu suchým ledem (pevný oxid uhličitý) a s ním související až několikatýdenní studenou maceraci.

Významným zdrojem informací jsou pro vinaře dlouholeté zkušenosti a praxe, získané také díky dlouhodobé profesní spolupráci a častých návštěvách ve světových vinařstvích, především v Chile a Argentině, USA, Austrálii a Novém Zélandu.

Poloha vinařství

SOUTOK řek Moravy a DyjeVýrobní prostory moderního rodinného vinařství se nachází v malebné jihomoravské krajině na okraji města Břeclav, 15 km od nejjižnějšího bodu Moravy, kterým je Soutok řek Moravy a Dyje. Soutok je magické místo, kde se kromě dvou moravských řek protínají i hranice tří států – Česka, Slovenska a Rakouska. Ve vzdálenosti 10 km od vinařství se zase nachází bod, v němž se sbíhají tři ze čtyř moravských vinařských podoblastí: Mikulovská, Slovácká a Velkopavlovická. Vinařství Na Soutoku tedy leží přímo „v srdci“ Moravské vinařské oblasti.

Vinice

Hrozny pro výrobu vín si ve vinařství pečlivě vybírají, před nákupem kontrolují a nakupují je pouze od prověřených a vyhlášených producentů hroznů. Vinařství nemá vlastní vinice proto, aby se mohli naplno věnovat samotnému zpracování hroznů a výrobě vína a poskytovat zákazníkům dokonalý servis. Dodavateli hroznů jsou z většiny velmi blízcí přátelé, kteří mají s prací ve vinici celoživotní zkušenosti a praxi, a kteří dodávají hrozny jako surovinu významným moravským vinařům už desetiletí. Nákup hroznů od více dodavatelů také poskytuje možnost průběžné kontroly a pečlivého výběru hroznů přímo ve vinici. Do vinařství jsou ke zpracování přijímány opravdu jen ty nejzdravější a nejlépe vyzrálé hrozny.  Každý rok pečlivě vybírají nejlepší hrozny z celé Moravy a vždy z těch nejlepších poloh pro danou odrůdu.

Díky této filozofii se vinařství i v obtížném roce 2014 podařilo vybrat velmi kvalitní surovinu, kterou díky moderním technologiím dokázalo zpracovat do takové kvality vín, že se na mezinárodní soutěži Weinparade Poysdorf 2015 stalo Šampionem soutěže za Českou republiku.