Kvě 26, 2016 / publikoval weskomfort / Žádné komentáře

web

www.sonberk.cz

telefon

+420 777 630 434

mail

sonberk@sonberk.cz

mapa

Sonberk 393

691 27 Popice

Snoubením země a slunce na vinici Sonberk vzniká víno s vlastním rukopisem. Sprašová vinice Sonberk, založená již ve 13. století, s ojedinělým výhledem na nejkrásnější dominantu Moravy – druhohorní pohoří Pálavy – je místem se skutečným geniem loci.

V Moravském zemském archivu jsme získali kopii listiny z roku 1522, ve které se žádá dodat víno popické „velejemné vhodné ku pitiu“ na slavnostní tabuli Ludvíka Jagellonského. Poté bylo víno z popických vinohradů dodáváno i na dvůr Marie Terezie.

vinarstvi2

Vytváříme novodobou historii z jedinečného místa, unikátní vinice a rukopisu lidí, tvořících srdcem. Na více než 40 hektarech pěstujeme zejména Ryzlink rýnský, Pálavu, Tramín a Sauvignon, způsobem šetrným k životnímu prostředí.
 
Z ručně sklízených vlastních hroznů vyrábíme do 150 000 lahví bílých, pouze přívlastkových vín charakteristických výraznou ovocností, originální šťavnatostí, vysokou mineralitou a vzrušující kořenitostí.

sonberk-vinohrad

Sonberský vinohrad obklopuje budovu vinařství na úpatí vrchu Slunečná (236 m. n. m.), od kterého je odvozen také název celé viniční trati a vinařství. Vinice má ideální půdní podmínky, které potvrdil i geologický výzkum realizovaný v roce 2004 za účelem určení vhodnosti odrůd.
 
Sprašové podloží, nadmořská výška v průměru kolem 230 m. n. m. a výhradně jižní a jihozápadní expozice svahů přejí tradičním druhům révy vinné jakými jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Rulandské šedé, Chardonnay, Pálava, Muškát moravský a Merlot. Vlajkovými odrůdami vinařství jsou zejména odrůdy Ryzlink rýnský a Pálava.

vinohrad1

Réva je ošetřována, odlisťována a sklízena výhradně ručně, aby nedocházelo k narušování keřů a znehodnocování hroznů. Specifickou záležitostí je sklizeň, která je přísně kontrolována a redukovaná tak, aby se množství sklizených hroznů na keř pohybovalo v průměru kolem 1,5 kg.
 
Hrozny jsou sklízeny v několika fázích, rozhodujícími faktory jsou u sběru ročník a kvalita. Pro určení optimální doby sklizně jsou realizovány zkušební sběry a laboratorní analýzy.
 
Sonberk ve své vinici dodržuje koncept biodiverzity, kdy jsou mezi řádky révy vysety jiné rostliny podporující přirozenou rovnováhu. Součástí ekosystému sonberského vinohradu je biosad se včelími úly.